Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur
Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur

Leren jas wassen

Thursday 8 June 2023

Een leren jas kan best een investering zijn. Het is daarom van belang om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Om je leren jas schoon te maken, is het niet raadzaam om hem in water te laten weken. Daarom hebben wij een aantal tips om jouw leren jas van binnen en buiten goed te kunnen reinigen. 

Buitenkant van de leren jas wassen 

Het schoonmaken van de buitenkant van je leren jas vereist wat voorzichtigheid en speciale zorg, om ervoor te zorgen dat het leer niet beschadigd raakt. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om de buitenkant te wassen: 

1. Controleer van tevoren altijd het waslabel in de jas of er specifieke instructies zijn voor de leren jas. Het label kan aanbevelingen bevatten voor reinigingstechnieken of speciale producten die je kunt gebruiken

2. Kijk of er vlekjes op de buitenkant van de jas zitten. Zitten er regenvlekjes op? Haal deze dan weg met een vochtig doekje en dep daarna droog met een doek. Wanneer er een vetvlek op je jas zit, kun je deze weghalen met een klein beetje talkpoeder. Zitten er meer hardnekkige vlekken op? Dan kun je verdund afwasmiddel gebruiken om de jas schoon te maken:

  • Voeg twee lepels afwasmiddel of babyshampoo toe aan 100 ml water.
  • Gebruik een schone, zachte doek of spons. Maak deze een beetje nat en maak de gehele buitenkant schoon. Let er wel op dat je niet te hard poetst, omdat je het leer daarmee kunt beschadigen. 
  • Reinig het leer in kleine delen en vermijd overmatig nat maken.

3. Droog tot slot de jas met een droge schone doek. Neem de jas af en verwijder het overtollige vocht. 

Binnenkant van de leren jas wassen 

Nu is het tijd om de binnenkant te reinigen, wanneer je nare geurtjes en vlekken wilt verwijderen in de voering van de jas. Volg hiervoor de volgende stappen: 

1. Keer de jas binnenstebuiten. 

2. Meng 4 koppen met lauwwarm water en een eetlepel afwasmiddel of babyshampoo tot een sopje. 

3. Maak met een schone, zachte doek of spons de voering schoon. Besteed extra aandacht aan het gebied bij je oksels. 

4. Hang de jas binnenstebuiten op en laat drogen op een goed geventileerde plaats en vermijd direct contact met een radiator. Zorg er ook voor dat je de jas niet in de zon legt om verkleuring te voorkomen! 

5. Wil je liever geen wasmiddel gebruiken? Dan kun je baking soda gebruiken:

  • Leg de jas binnenstebuiten neer en strooi een beetje baking soda op de vuile plekken.
  • Spuit daarna met een plantenspuit het poeder helemaal nat. Op deze manier haalt de baking soda alle nare geurtjes uit de jas. 
  • Als de baking soda is opgedroogd, kun je het opzuigen met de stofzuiger, of afvegen met een vochtige doek. 
  • Laat de jas dan nog even drogen. 

Hoe houdt je een leren jas mooi?

Nadat de jas schoon en droog is, kun je een speciale leer conditioner gebruiken om het leer te voeden en te beschermen. Breng de conditioner aan volgens de instructies op de verpakking en wrijf het voorzichtig in met een schone doek. 

Om kreukels te voorkomen hang je je leren jas op aan een kledinghanger. Vouw de jas niet op, of hang hem niet aan het labeltje. Leer vormt zich namelijk snel en een hanger ondersteund de jas op de juiste manier. 

Heb je advies nodig om andere type jassen te reinigen? Bekijk dan eens ons blog: Hoe was je een jas?