Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur
Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur

Hoe was je een donsjas?

Thursday 22 June 2023

Een donzen jas hoeft niet vaak gewassen te worden. Maar na 1 of 2 seizoenen dragen, is het fijn om hem een opfrisbeurt te geven. Om je donzen jas zo goed mogelijk te onderhouden is het belangrijk dat je eerst kijkt naar het waslabel in de jas. Hierop kun je zien of de jas in de wasmachine en in de wasdroger mag en op hoeveel graden deze gewassen moet worden. Mag de jas in de wasmachine en droger? Volg dan de onderstaande stappen.

Donzen jas in de wasmachine 

Heb je het waslabel in de jas bekeken en mag je donsjas gewassen worden in een wasmaschine? Volg dan de volgende stappen:

  1. Zorg ervoor dat alle ritsen van de jas goed dicht zitten. Doe daarna de jas samen met 3 schone wasdroger- of tennisballen in de wasmachine. 
  2. Kies voor een wol wasprogramma of een dons wasprogramma. Zet de temperatuur op maximaal 30 graden en zet hem op een kort centrifugerende stand.
  3. Doe geen regulier wasmiddel of wasverzachter in de wasmachine! Hierdoor beschadigt het dons. Hanteer een speciaal wasmiddel of wasverzachter geschikt voor dons.
  4. Als de wasmachine klaar is met het programma, haal je de jas uit de trommel en draai je de jas binnenstebuiten. 

Donzen jas in droger

De jas is schoon gewassen, maar nu heb je de taak om hem te drogen en het volume weer terug te krijgen. 

  1. Stop de jas in de droger. Voeg 2 à 3 schone en droge wasdroger- of tennisballen toe, zodat het dons niet gaat klitten en het dons wordt losgeklopt.  
  2. Kies voor een lang droogprogramma met een lage temperatuur.
  3. Als de jas droogt lijkt, doe hem dan nog 60 minuten extra in de droger op de koudste stand. Dit moet weer in combinatie met de wasdroger- of tennisballen. Deze droogtijd zorgt ervoor dat het dons over de jas verspreid wordt en dat de jas weer zijn vorm aanneemt. 

Donzen jas met de hand wassen 

Helaas mogen niet alle donsjassen in de wasmachine gewassen worden en moet hij met de hand gewassen worden. Het is wel een behoorliijk klusje, maar daarna heb je wel weer fris en verzorgde donsjas. Volg de volgende stappen voor handwas:

  1. Vul een schone badkuip of wasbak met lauwwarm water.
  2. Giet hier een klein beetje wasmiddel speciaal voor donzen was bij.
  3. Beweeg je jas zachtjes door het water en laat daarna 15 minuten weken.
  4. Als de jas klaar is met weken kun je het water weg laten lopen zonder de jas uit het bad of de gootsteen te halen. Spoel de jas met schoon water af. 
  5. Nu kun je de jas uit het bad of de gootsteen halen. Knijp het overtollige water voorzichtig uit de jas. Let op dat je de jas niet uitwringt, want daardoor kunnen de donsveren beschadigd raken.
  6. Bij voorkeur droog je een donsjas in een droger. Maar kan dit niet volgens het label, leg dan de jas over een droogrek. Het wachten tot hij helemaal droog is kan een aantal uur tot dagen duren.
  7. Zorg ervoor dat je de jas tijdens het drogen een aantal keer opschudt. Ook nadat de jas helemaal droog is, schud je hem nog 1 keer op. 

Meer informatie over hoe je een jas het beste kunt wassen, vind je in dit artikel: Hoe was je een jas? 

 

  • Veilig shoppen:
    Certificaat Thuiswinkel Organisatie
  • Wat klanten zeggen:
    kiyoh Jeroen Beekman
  • Veilig betalen:
    iDeal Visa Mastercard Paypal Afterpay