Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur
Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur

Wollen jas wassen

Monday 12 June 2023

Na de winter wil je graag je winterjassen weer opbergen, omdat ze nogal wat ruimte in beslag nemen aan de kapstok. Vooral bij een wollen jas is het van belang om deze eerst voorzichtig te wassen. Wanneer je goed voor je jas zorgt, zul je er jarenlang plezier van houden. Door de volgende stappen te volgen, ruikt jouw jas weer helemaal als nieuw en kun je hem fris en fruitig opbergen. 

De wollen jas wassen in de wasmachine:

  1. Bekijk eerst goed de wasvoorschriften. Deze vind je op het etiket in de binnenkant van je jas. Hierop kun je vinden of de jas in de wasmachine mag en op welke temperatuur je de jas mag wassen.
  2. Maak de jas voordat hij in de wasmachine gaat helemaal nat. Keer de jas binnenstebuiten in een waszak. Het is erg belangrijk om bij een wollen jas gebruik te maken van een waszak. Deze beschermt de jas tegen eventuele wrijvingen in de wasmachine. Heb je geen waszak? Dan kun je ook een kussensloop of laken gebruiken.  
  3. Gebruik speciaal wolwasmiddel en kies voor een wolwasprogramma. Denk hierbij goed aan de juiste (lage!) temperatuur en toerental. 
  4. Wanneer het wasprogramma klaar is, haal je de jas uit de wasmachine en vervolgens uit de waszak. Keer de wollen jas weer met de goede zijde naar buiten. 

De wollen jas op de hand wassen:

  1. Haal met een vochtige doek, voordat je de jas gaat wassen, het meeste vuil ervan af. 
  2. Maak de badkuip/gootsteen goed schoon voordat je je jas erin gaat wassen. Vul hem daarna met lauwwarm water. 
  3. Doe de jas in het water en voeg daarna pas een scheutje wolwasmiddel toe. Laat de jas 30 minuten weken. Kneed de jas overal, zodat de vezels helemaal gereinigd kunnen worden. 
  4. Na 30 minuten moet de jas voorzichtig in het water bewegen, zo komt er al wat vuil los. Laat de jas nu nog anderhalf uur weken. 
  5. Je kunt nu met je handen over de vieze plekken wrijven, om de jas schoon te maken. Wrijf nooit de jas tegen zichzelf aan. 
  6. Als alle plekken uit de jas zijn, kun je het bad of de gootsteen leeg laten lopen. Spoel vervolgens de jas met lauwwarm water uit. Als niet alle zeep uit de jas gaat, herhaal dit proces, tot er geen zeep meer uit de jas komt.

De wollen jas drogen:

  1. Knijp boven de gootsteen of badkuip het overtollige water voorzichtig uit de jas. Werk van boven naar onder. Probeer de jas niet uit te wringen of te draaien. Op deze manier verliest de jas zijn vorm. Herhaal dit proces een aantal keer. 
  2. Leg nu een grote handdoek op tafel en leg de jas hier plat bovenop. Rol de handdoek met daarin de jas op. Nadat de jas is opgerold, knijp je in de handdoek om het laatste water eruit te krijgen. 
  3. Haal nu de jas uit de natte handdoek. Pak een schone en droge handdoek en leg de jas daarop. Laat de jas aan de lucht drogen. Hang de jas niet buiten op! Door de zwaartekracht verliest de jas zijn vorm en rekt hij uit. Na een dag kun je de jas omdraaien, om de andere kant te laten drogen. Het drogen van een wollen jas kan twee tot drie dagen duren. 

Meer informatie over hoe je een jas het beste kunt wassen, vind je in dit artikel: Hoe was je een jas? 

  • Veilig shoppen:
    Certificaat Thuiswinkel Organisatie
  • Wat klanten zeggen:
    kiyoh Jeroen Beekman
  • Veilig betalen:
    iDeal Visa Mastercard Paypal Afterpay