Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur
Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur

Welke jurk past bij mijn figuur?

Wednesday 16 March 2022

Een jurk kan als beste kledingstuk de vrouwelijke vormen accentueren waar jij trots op kunt zijn. Maar niets is zo divers als een jurk. Van strandjurkjes tijdens de zonnige maanden tot lekker warme knitted jurken tijdens de koudere periodes. Van nonchalante modellen met een soepel vallende stof tot stijlvolle cocktailjurken voor feestelijke gelegenheden. Zoveel moois om uit te kiezen, maar welke jurk past het beste bij jouw figuur? Laat je aan de hand van een aantal tips adviseren om de juiste keuzes te maken bij het shoppen naar de perfect dress!

Verschillende jurken en lichaamsvormen: waar moet je op letten?

Een belangrijk uitgangspunt bij het kiezen van een leuke jurk is dat je eerst weet welk model het beste bij jouw figuur past. Niet elk model jurk staat iedereen namelijk even goed. Daarbij moet jij je uiteraard op je gemak voelen in de jurk. Is het gelukt om de perfect match te vinden? Dan zal deze jurk jou echt laten stralen!

Hoe bepaal ik mijn lichaamsvorm?

Om te bepalen welk lichaamsvorm het meest overeenkomt met jouw eigen figuur, gaan we eerst een figuuranalyse doen. Aan de hand van onderstaande figuuromschrijvingen, kun je bepalen welke het beste jouw lichaamsvorm omschrijft. Bij elke figuuromschrijving hebben we vervolgens tips en suggesties toegevoegd voor het vinden van de perfecte jurk.

X-figuur 

Het X-figuur is ook wel bekend als het zandloper figuur. Dit figuur wordt vaak gezien als het ideale silhouet. De heupen en schouders zijn qua maat ongeveer gelijk aan elkaar. Het X-figuur heeft daardoor een duidelijk aanwezige en smallere taille. Het breedste punt van de heupen zit ten hoogte van de dijbenen. De billen zijn rond en het lichaam is in verhouding tot elkaar.

Jurken voor een zandloper figuur:

De ideale jurk om de taille en de mooie verhouding van het lichaam te accentueren is de kokerjurk. Draag geen grove stoffen of breisels, maar mooie dunnere stoffen. Jurken welke aangesloten in de taille zijn, zullen je prachtig staan. In het bovenstuk kun je het beste kiezen voor een V-hals.

Jurk voor zandloper figuur

A-figuur

Bij het A-figuur (Ook wel driehoek- of peerfiguur) zijn de schouders aanzienlijk smaller dan de heupen. De taille is smaller dan de heupen en de billen zijn vol en rond. Dit silhouet heeft vaak een langer bovenlichaam, een mooie taille en vollere heupen en dijen. 

Jurken voor een A-figuur:

Het is belangrijk om meer balans te creëren in je figuur door de schouders wat breder te laten lijken. Dus het accent moet komen te liggen op het bovenlichaam. Het bovenste gedeelte mag een print bevatten, terwijl het onderste gedeelte juist effen is in bij voorkeur wat donkere stof. Door een mooie halslijn (bijvoorbeeld waterval of bootlijn) of leuke kraag lijken de schouders wat breder. Ook creëer je optisch bredere schouders door middel van schoudervulling. Vergeet niet je slanke taille te benadrukken, door middel van een ceintuur.

Jurk voor A-figuur

V-figuur 

Het V-figuur (omgekeerde driehoek) kenmerkt zich doordat de schouders duidelijk breder zijn dan de heupen. De taille is niet tot nauwelijks gedefinieerd en jouw buste en armen zijn wat volumineuzer. Dit silhouet heeft vaak mooie lange slanke benen!

Jurken voor V-figuur (omgekeerde driehoek figuur):

Juist het tegenovergestelde als bij het A-figuur, is bij het V-figuur belangrijk om meer balans te creëren door nadruk te leggen op het onderlichaam. De vaak prominent aanwezige schouders zijn makkelijk te verdoezelen. Neutrale stoffen zonder opvallende print zorgen dat het bovenlichaam rustig oogt. Kies voor een jurk met print op het rok gedeelte en een effen bovenkant. Jurken met plooirok of een wijd uitlopende rok zorgen eveneens voor de juiste balans. Blousejurken en jurken met een decolleté zijn ook zeer geschikt, doordat ze de aandacht wegleiden van de brede schouders. Kies liever niet voor een halterjurk, dit accentueert juist je schouders.

Jurk voor V-figuur

H-figuur 

Bij het H-figuur (ook wel een recht figuur) zijn de schouders en de heupen nagenoeg even breed. Er is niet tot nauwelijks een taille aanwezig. Het H-figuur heeft vaak veel rechte lijnen en weinig vrouwelijke rondingen. Dit geeft een meer gelijkmatig, slank en rechthoekig uitziend silhouet. Ook wel het supermodel lichaam!

Jurken voor een recht figuur:

Wees trots op je slanke postuur. We kunnen jouw als tip meegeven om meer vrouwelijke vormen te gaan creëren, door accent op je taille te leggen en meer volume bij je schouders en heupen. Een opvallende print geeft meer volume. Creëer een taille door een ceintuur over de jurk te dragen en leg vooral de aandacht op je mooie slanke benen. Kies voor een jurk welke aangesloten zit in de taille en naar onder wijd uitloopt.Kies niet voor een rechte strakke jurk en voor een print met verticale lijnen.

Jurk voor recht figuur

O-figuur 

Bij het O-figuur (ook wel appelfiguur) zijn de schouders iets breder dan of even breed als de heupen. Er is geen duidelijk gedefinieerde taille en ronde lijnen zijn kenmerkend voor dit figuur. Het O-figuur heeft vaak smalle heupen, slankere benen en armen. Het meeste volume zit rond de buik en taille.

Jurken voor O-figuur:

Jouw slanke benen mogen gezien worden en kies daardoor bij voorkeur voor een jurk tot boven de knie. Draag jurken met een effen kleur op het bovenste gedeelte. Een mooie V-hals breekt het volume van het bovenlichaam. Leg het accent op de taille om de ronde vorm te doorbreken. Een A-lijn jurk geeft het juiste accent op de taille en maakt je figuur optisch smaller. Tegenovergesteld aan het rechte figuur, kun jij juist wel gebruik maken van verticale lijnen. Kies niet voor een nauwsluitend en strak model, maar voor jurken met plooitjes en drapperingen rondom de buik.

Jurk voor rond figuur

Nog een paar tips:

  • Donkere kleuren camoufleren, dus wanneer je accent wilt leggen op vrouwelijke vormen, kies dan juist voor lichte kleuren.
  • Weelderige ruches en pailletten trekken de aandacht, gebruik dit in je voordeel op de lichaamsdelen die je graag wilt benadrukken.
  • Bij kortere benen draag eens een paar hoge hakken onder de jurk. Dit maakt je langer en tevens zeer vrouwelijk! Een hogere taille en het rok gedeelte ruim boven de knie verlengt je benen.
  • Stevige kuiten? Lang leve de maxi jurk! Lekker zwierig en zeer charmant
  • Een V-hals en knoopjes maken een kort bovenlijf optisch langer. Een lage taille en verticale details zijn ook goede trucjes voor een langer bovenlichaam.  

Bij Jeroen Beekman vind je mooie jurken van veel bekende topmerken. Bekijk hier de nieuwe collectie merk jurken en vind jouw favoriet!

  • Veilig shoppen:
    Certificaat Thuiswinkel Organisatie
  • Wat klanten zeggen:
    kiyoh Jeroen Beekman
  • Veilig betalen:
    iDeal Visa Mastercard Paypal Afterpay