Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur
Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur

Welke kleding past bij mijn figuur?

Thursday 1 April 2021

Om jouw perfecte garderobe samen te stellen, is het handig om te weten wat jouw lichaamsvorm is. Vraag je je af: welk figuur heb ik? En welke kleding past bij mij? Misschien kan ik je helpen om meer te weten te komen over vrouwelijke figuurtypes. Met een aantal tips kun je ontdekken welke kledingstukken goed bij jouw figuur zouden passen. Het doel is om jouw sterke punten te benadrukken, wie wil dat nu niet?

De verschillende vrouwelijke lichaamstypes 

Aan de hand van 6 veelvoorkomende vrouwelijke lichaamsvormen kun je kijken welk figuur het meest overeenkomt met dat van jou. We benoemen de verschillende figuren aan de hand van (de vorm van) hoofdletters, namelijk het X-figuur (ook wel de zandloper genoemd), A-figuur (de driehoek), V-figuur (omgekeerde driehoek), H-figuur (rechte lijnen) en het O-figuur (ronde lichaamsvormen). Natuurlijk moet je deze lichaamstypes en de bijbehorende kledingadviezen zien als richtlijnen en niet als regels. Ook kun je wellicht de tips van meerdere figuuromschrijvingen hanteren, omdat geen enkel vrouwelijk figuur exact hetzelfde is.

Hoe bepaal ik mijn lichaamsvorm?

Het heeft veel voordelen om te weten wat wel of niet goed staat bij jouw figuur. Om te bepalen welke lichaamsvorm het meest overeenkomt met jouw eigen figuur, gaan we eerst een figuuranalyse doen. Aan de hand van onderstaande figuuromschrijvingen kun je bepalen welke het beste jouw lichaamsvorm beschrijft. Bij elke figuuromschrijving hebben we vervolgens enkele makkelijke kledingtips toegevoegd.

X-figuur 

Het X-figuur, ook bekend als het zandloperfiguur. Dit figuur wordt vaak gezien als het ideale silhouet. Jouw heupen en schouders zijn qua maat ongeveer gelijk aan elkaar. Het X-figuur heeft daardoor een duidelijk aanwezige en smallere taille. Het breedste punt van jouw heupen zit ter hoogte van jouw dijbenen. Jouw billen zijn natuurlijk rond en jouw lichaam is in verhouding tot elkaar.

Kledingtips voor figuur X

Voor dames met een X-figuur zijn er diverse kledingstijlen mogelijk. Het essentiële punt om te onthouden is het accentueren van die smalle taille! Dit kun je doen door getailleerde blazers en jasjes te dragen, die net boven de navel dichtgeknoopt zijn. Ook kun je de nadruk op je taille leggen met een riem of een wikkeltop. Een strak jurkje rond de taille zal ook prachtig staan.

A-figuur

Bij het A-figuur (driehoek) zijn de schouders aanzienlijk smaller dan de heupen. De taille is smaller dan de heupen en de billen zijn vol en rond. Dit silhouet heeft vaak een langer bovenlichaam, een mooie taille en vollere heupen en dijen.

Kledingtips voor een A-figuur

Het is van belang om meer balans in je figuur te brengen door je schouders breder te laten lijken. Dus, de truc is om op de juiste manier de aandacht naar je bovenlichaam te trekken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld schoudervullingen te gebruiken of een mooie watervalhals- of boothalstop te dragen. Hierdoor lijken je schouders optisch wat breder. Ook is het belangrijk om die smalle taille te benadrukken. Vermijd drukke, opvallende patronen als broeken of rokken als je de aandacht niet wilt vestigen op de bredere heupen. Kies eerder voor een broek of rok in een effen kleur, bij voorkeur een wat donkere kleur.

V-figuur 

Het V-figuur (omgekeerde driehoek) kenmerkt zich doordat de schouders duidelijk breder zijn dan de heupen. Je taille is niet tot nauwelijks gedefinieerd en je buste en armen zijn wat volumineuzer. Dit silhouet heeft vaak mooie, lange slanke benen!

 

Kledingtips voor een V-figuur

Juist het tegenovergestelde van het A-figuur is bij het V-figuur belangrijk: meer balans creëren door de nadruk te leggen op het onderlichaam. De vaak prominente schouders zijn gemakkelijk te verdoezelen. Neutrale tops zonder opvallende prints zorgen ervoor dat het bovenlichaam rustiger oogt. Je broek of rok mag meer aandacht trekken en bij voorkeur wat volume toevoegen. Denk aan broeken met een opvallende pasvorm, een gedurfde print of een plooirok. De schoenen mogen in een opvallende kleur zijn!

H-figuur 

Bij het H-figuur zijn de schouders en heupen nagenoeg even breed. Er is niet tot nauwelijks sprake van een taille. Het H-figuur heeft vaak veel rechte lijnen en weinig vrouwelijke rondingen, wat zorgt voor een meer gelijkmatig, slank en rechthoekig silhouet. Ook wel bekend als het supermodel lichaam!

 

Kledingtips voor een H-figuur

Voor jou is het advies om meer vrouwelijke vormen te creëren. Gebruik een ceintuur over een jurk om een taille te creëren. Een broek met uitlopende pijpen (flared pants) geeft je ook meer vrouwelijke vormen. Om de schouders meer volume te geven, kun je kiezen voor een top met pofmouwen. Draag hakken om optisch meer rondingen te krijgen.

O-figuur 

Bij het O-figuur zijn de schouders breder dan de heupen. Er is geen duidelijk gedefinieerde taille en ronde lijnen zijn kenmerkend. De buste is groter dan het heupgedeelte. Dit figuur heeft vaak smalle heupen, slankere benen en armen.

Kledingtips voor een O-figuur

Veel vrouwen met een O-figuur zijn onzeker over hun buik. Om de aandacht hiervan af te leiden, kun je de focus leggen op bijvoorbeeld je benen, hals en/of schouders. Draag bovenkleding in donkere, effen kleuren. Gebruik juist lichtere kleuren bij een broek of rok om de aandacht op je benen te vestigen. Tops die strak rond de buste zitten en daarna wijder uitlopen, tops die over de heupen vallen en A-lijn jurken zijn zeer geschikt voor dit figuur. Ook een goed gedefinieerde blazer met extra taille kan wonderen doen.

Persoonlijk kledingadvies van een specialist krijgen?

Als je er niet uitkomt met het vinden van de juiste pasvorm, kom dan gerust langs in één van onze winkels en vraag een medewerker om hulp. Al onze modespecialisten zijn namelijk pasvormspecialisten!

  • Veilig shoppen:
    Certificaat Thuiswinkel Organisatie
  • Wat klanten zeggen:
    kiyoh Jeroen Beekman
  • Veilig betalen:
    iDeal Visa Mastercard Paypal Afterpay