Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur
Vragen? 0527 - 61 82 82 Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur

Wollen trui wassen

Tuesday 18 January 2022

Knitwear behoort tot onze favorieten tijdens de koude seizoenen om heerlijk in weg te kruipen. Het enige nadeel is dat breiwerk veel liefde nodig heeft bij het onderhouden en wassen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van je mooie breisels.

Wol en wasmachine: geen goede combinatie?

Wol en de wasmachine waren nooit de beste vrienden, maar tegenwoordig zijn er veel machines met een speciaal wolwasprogramma. Gebruik (niet te veel) wolwasmiddel, zet het aantal graden op de laagste stand (maximaal 30 graden) en laat het programma zo laag mogelijk centrifugeren (maximaal 600 toeren). Was wol ook alleen met andere wollen items en niet met bijvoorbeeld kleding met ritsjes.

Wollen trui met de hand wassen? 

Handwas is niet per se veel beter dan de wasmachine. Het water is al gauw te warm en het uitwringen is niet goed voor breisels. Was je de wollen kleding toch liever met de hand of staat het nadrukkelijk in het waslabel? Gebruik dan geen warm water maar kies voor lauw water. Een thermometer erbij is handig om ervoor te zorgen dat het water niet warmer is dan 30 graden.

Tips om wol te wassen

Tip 1: Lees eerst het waslabel

Let op! Bekijk altijd eerst goed naar het label, want de ene trui is de andere niet. Er zijn bepaalde soorten wol die te kwetsbaar zijn om te wassen. In zo'n geval is het aan te raden om alleen de vlekken te behandelen en het kledingstuk buiten te laten luchten. 

Tip 2: Gebruik een mild wasmiddel

Wol is gevoelig en krijgt gemakkelijk schade door agressieve chemicaliën die in sommige wasmiddelen zitten. Kies daarom voor een zacht wasmiddel. Hoe natuurlijker het wasmiddel, hoe beter.

Tip 3: Was de trui in koud water 

Als het was etiket aangeeft dat het kledingstuk gewassen kan worden, is het aan te raden om het vooraf in een bak met koud water te weken. Laat het er ongeveer een uur zitten – of zolang je er zeker van bent dat de stof het water goed heeft opgenomen. Door deze methode te gebruiken, voorkom je dat de wol krimpt wanneer je het in de wasmachine wast.

Tip 4: Maak gebruik van een waszak

Maar als je hem wast kun je deze het best binnenstebuiten in een waszak wassen, dit vermindert pilling en pluisjes doordat de items dan niet tegen elkaar schuren in de machine.

Tip 5: Droog de trui plat

Hang je wollen favorieten niet op maar leg deze losjes opgevouwen in de kast. Op deze manier voorkom je punten in de schouders. Wanneer je de knits op gaat bergen voor de zomer, leg ze dan schoon gewassen in een afgesloten opbergbox of hoes. Zo voorkom je dat er geen ongedierte bij kan komen zoals motten.

Tip 6: Gebruik geen droger

Wees lief voor de items en wring de breisels absoluut niet uit, hierdoor gaat de vorm uit de kleding. Stop wol ook nooit in de droger! Om dezelfde reden kun je de items ook beter niet hangend laten drogen maar plat op een schoon oppervlak. Weg van de zon, om verkleuring te voorkomen. Breng het kledingstuk voorzichtig weer in vorm als het nog nat is. Wol is een krulvezel en kan daardoor makkelijk iets uitgerekt worden. 

Tip 7: Regelmatig wassen

Een wollen trui of vest hoeft uiteraard niet iedere keer na het dragen gewassen te worden. Een etmaal uithangen in de buitenlucht kan het kledingstuk weer helemaal fris laten ruiken.  

Pillen en pluisjes?

Onvermijdelijk zijn de pillen en pluisjes die op den duur verschijnen. Deze pluisjes ontstaan door het dragen en wassen van de kleding en zijn erg lastig te voorkomen. Maar hoe krijg je ze weg? Lees dan ons blog over wollen trui pluist

Bij Jeroen Beekman hebben wij in zowel het voorjaar als in het najaar de mooiste collectie wollen truien en vesten voor jou geselecteerd. Bekijk dan onze knitwear collectie

 

 

 

  • Veilig shoppen:
    Certificaat Thuiswinkel Organisatie
  • Wat klanten zeggen:
    kiyoh Jeroen Beekman
  • Veilig betalen:
    iDeal Visa Mastercard Paypal Afterpay